Jeg er på troskabens side

Min kæreste sagde forleden til mig at jeg skulle passe på at min blog ikke blev opfattet sådan at jeg kun var på de utros side, for det er jeg jo faktisk ikke. Og det har han ret i, så hvis du har fået den opfattelse af at læse min blog, håber jeg du vil tænke lidt dybere over hvad det er jeg skriver. 🙂 Jeg er så absolut på troskabens side!

Min lille mission her går ud på at få os til at tale sammen inden vi havner i suppedasen. Men for at få lukket op for snakken, er der nogle forbandede skrøner og fastlåste holdninger der gerne skal brydes ned. Det er sådan noget som:

 • Utroskab er utilgiveligt
 • En gang utro, altid utro
 • Der er noget galt hvis man har lyst til andre end sin partner
 • Man kan ikke elske mere end én person ad gangen

Problemet er at vi næsten altid hører om utroskab som noget der er galt og helt forkert, og som bliver begået i svaghed af mennesker der ikke elsker hinanden nok. Og når man som jeg selv har været i de utros sko, så ved man at det ikke er rigtigt. Men hvem har lyst til at stille sig op og sige sandheden med fare for at blive dømt forkert og svag og ukærlig? Ja, jeg har så, men da også kun fordi jeg har opdaget at det der var “galt”, slet ikke var så galt endda. Faktisk var jeg i stand til at elske mere (flere!) end mange andre. Og jeg nægter at tro at jeg er alene!

Derfor taler jeg især de utros sag fordi det er dér jeg har været. Men jeg er så sandelig også på modpartens side – hvis ikke, havde jeg ikke talt så varmt for ærlighed. Mit ønske er at vores forhold til hinanden skal være kærlige, frie og åbne – uden angst for at sige hvad vi føler allerinderst inde, til den der står os allernærmest. Og det kræver altså at vi tør slippe frygten. Både at de utro tør slippe frygten for hvad der sker hvis de siger sandheden, og at modparten slipper frygten for hvad der sker hvis de hører den.

For mig er utroskab på ingen måde god og rigtig, men så længe vi ikke tør tale om hvad der ligger til grund for den – og på den måde indse at det der ligger til grund for den, slet ikke er så farligt endda – så kommer vi ingen vegne, og utroskaben får lov at ødelægge parforhold på parforhold. Og det er derfor du nogle gange vil se mig angribe utroskab fra en “det er da ikke noget særligt”-vinkel. Ikke fordi jeg synes de utro skal fortsætte deres utroskab, men fordi jeg ønsker at vi alle skal slippe angsten for vores menneskelige og naturlige lyst til andre og se at den i sig selv ikke ødelægger noget som helst. Det der ødelægger vores parforhold, er vores angst for at miste hvis vi er 100 % ærlige. Og det er måske ikke så underligt at vi er bange, når ærligheden bliver mødt af fordomme som vi måske ikke engang selv har skabt, men fået ind med modermælken i generationer.

P.S. Hvis du skulle have lyst til at læse mere om mit syn på utroskab, er min bog måske noget for dig – klik her.

6 thoughts on “Jeg er på troskabens side

 1. Jeg havde nu heller ikke fået det indtryk af, at du skulle være på utroskabens side. Tværtimod synes jeg netop dit fokus på ærlighed er så genialt for du har sat fokus på noget som stadig er tabu her i landet.

  Måske er din bog ligefrem forud for sin tid. Men jeg synes folk skulle læse den, for de får et meget mere nuanceret syn på emnet, som jeg også skrev på min blog da jeg anmeldte bogen. 🙂

 2. Kære Anja. Er glad for at være faldet over din blog – sidder som den utro – afslørede – kone efter et meget kort, men intensivt forhold til en anden. Har valgt at være åben omkring det i forhold til omgivelserne, for føler ingen dårlig samvittighed, snarere lettelse over at være i gang med en proces som vi skulle have startet for længe siden. Det er endnu så nyt og jeg er stadig rundt på gulvet – ved ikke frem eller tilbage – men det skal nok komme 🙂

 3. Jeg forstår ikke det her helt, Min kæreste har været mig utro for halvanden år siden. Jeg er stadig knust over det, jeg får stadig billeder i mit hoved hver anden dag. Så måske er jeg en smule partisk. jeg syntes der er stor forskel på åben forhold og et normalt gammeldags forhold, Jeg syntes utroskab er forfærdeligt og der ødelægger et/to mennesker. Det ødelægger med garanti den ene part. Måske den utro person kan leve med det lettere. Men selvfølgelig hvis man vil have et åbent forhold, så vil jeg ikke dømme nogen! Det er deres sag.
  Trist person der prøver at få det godt. Min kæreste gør alt for mig, og har givet alt op for mig, og hvis ikke hun havde ofret sig helt for det her, ville det heller ikke kunne lykkes. Hilsen en håbløs livselsker;D

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.