Ud af skammen og frem i lyset

”Sådan undgår I utroskab” – ”Sådan afslører du din utro partner”. Det er to typiske overskrifter i dagbladene – særligt på denne årstid med parforholdstruende julefrokoster lige om hjørnet. Utroskab er noget frygteligt noget som for enhver pris skal undgås, og sker den alligevel, skal den så hurtigt som muligt gemmes væk. Utroskab er noget man skammer sig over hvad enten man selv har været utro, man er den der er begået utroskab imod, eller man er den der er blevet begået utroskab med.

Men en del undersøgelser siger altså at halvdelen af os er utro, så er det her noget der kan ties ihjel, afsløres ihjel eller reelt undgås? Åbenbart ikke. Og det behøver vi heller ikke, er et af budskabene i min nye bog ”Hvem er du utro? – en anderledes bog om kærlighed og utroskab” som udkommer i morgen. Vi skal derimod begynde at tale om den som det faktum den er, og lære at håndtere den.

Ikke at utroskab – forstået som det at vi går bag ryggen på vores partnere – er noget godt, men det der ligger bag utroskaben, nemlig det at vi gennem livet får lyst til eller bliver forelskede i andre end vores partnere, er absolut ingen katastrofe. Det er en naturlig ting, og det der er katastrofalt for vores parforhold, er at vi føler os nødsaget til at skjule det for hinanden. På trods af at sandsynligheden for at det samme sker for partneren, er temmelig stor.

Kunne vi dele vores tanker med vores allernærmeste, nemlig vores partner, ville vi komme tættere på hinanden i stedet for at fjerne os fra hinanden. Forestil dig et parforhold hvor du ikke behøver frygte din partners reaktion på noget som helst – heller ikke at du fortæller at du har lyst til at kysse din kollega til julefrokosten – fordi du ved at ærligheden bliver værdsat og hørt uden fordømmelse. Og forestil dig et forhold hvor du kan roligt høre din partner fortælle den slags fordi du ved at det ikke betyder enden på jeres forhold.

Mange vil sige at det er umuligt, men det er der ikke noget der hedder i min verden. Det er et spørgsmål om at have viljen og tage en beslutning, nemlig beslutningen om aldrig mere at ville lyve eller fortie noget over for det menneske du siger betyder allermest for dig. Hvis du har lyst til at blive inspireret til hvordan det kan gøres i praksis – og hvorfor du bør gøre det – så læs min bog. Den udkommer som sagt i morgen, tirsdag d. 13. oktober. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.